Jmenuji se Magda Hornová. Od roku 2008 jsme žili s rodinou v Dubaji, ve Spojených arabských emirátech, kde jsme s manželem pracovali pro přední českou sklářskou firmu a představovali jsme tak to nejlepší od nás, krásné české sklo, světu. Letos se po dlouhých 13-ti letech vracíme zpět do Česka a přivážíme s sebou to nejlepší, co jsme v Emirátech nalezli. Zamilovali jsme si datle a zážitek z nich, který vám chceme prostřednictvím naší značky datlea zprostředkovat.
Společenské události v oblasti Arabského zálivu velmi často začínají právě nabídnutím datlí a kávy. Datle jsme znali z vánočního stolu, a neměli jsme je v oblibě, protože jsme vůbec neznali, jak pravé datle mají chutnat. Zde jsme však nalezli ty nejlepší datle na světě, kterým se zde daří díky klimatickým podmínkám stejně jako ve středních Čechách žateckému chmelu nebo v Itálii a Francii vínu.
Datle nás nejdříve zaujali svou chutí, texturou, bohatostí a rozmanitostí různých druhů a tím i zážitků z jejich konzumace. Datle ale samozřejmě nejsou jenom pochoutka a časem se pro nás staly součástí rituálu „pár minut pro sebe“, který si díky nim a kávě můžeme dopřát a díky tomu se dobře cítit.
Místní hostitelé nám vždy zdůrazňovali jak zdravé, plné vitaminů a minerálů datle jsou. S postupem času jsme si začali uvědomovat, že když si jako sladké dáme dort nebo sušenku, cítíme se těžce, zatímco datle nám umožňují dát si něco sladkého a přitom se cítit lehce a zdravě. Až později jsme se začali zabývat kyselostí potravin a jedním z benefitů datlí je, že působí na organismus zásaditě.
Život v oblasti Spojených arabských emirátů, které jsou dnes spojeny s luxusem, byl ještě před 70 lety velmi těžký. Datle byly významným zdrojem vitaminů a minerálů místní populace. Jak vynikající „jídlo“ datle jsou, jsme si uvědomili v době covidových lock-downů, kdy jsme při absenci otevřených restaurací brali datle na celodenní pracovní cesty do auta, což bylo díky snadné konzumaci i velmi praktické.
Před a při sportovním výkonu není možné konzumovat většinu potravin. Od špičkových tenistů jsme odkoukali banány jako jídlo, které je možné si dát v průběhu výkonu. Samozřejmě jsme vyzkoušeli i datle. Manžel je aktivní tenista a často hraje až později večer, přičemž poslední jídlo je oběd. Právě datle a banán dodají energii, potlačí pocit hladu a přitom nezatíží trávení. Naše dcera je aktivní gymnastka a má třikrát týdně čtyřhodinový trénink. Datle jsou i v jejím případě vyhledávaný zdroj lehce stravitelné energie.
Přemýšleli jsme dlouho, zda budou Evropané ochotní dát datlím šanci. Nakonec jsme se rozhodli, že do toho půjdeme. Zážitek, který kdysi uchvátil nás, prostě zkusíme zprostředkovat i ostatním. Začali jsme se chystat na rozjezd našeho podnikání. Zajeli jsme nejdříve do farem, kde jsme hledali ty nejlepší pěstitele a výrobce. Zkoušeli jsme všemožné producenty i odrůdy a vybrali ty nejlepší výrobky.
Po měsících práce jsme konečně stáli na startovní čáře. Založili jsme e-shop Datlea.cz. Těšíme se, že ukážeme co nejvíce lidem, že pravé datle nejsou jen dalším sušeným ovocem, ale exkluzivní a zdravou delikatesou, kterou si můžete užít.